Wie zijn wij?
Gemengdkoor De Veengalm
 
 
Copyright © 2014 by Veengalm  ∑  All Rights reserved  ∑  E-Mail: veengalm@outlook.com
Webmaster: Marion van Eijk
Wie zijn wij?

Wij zijn gemengd koor "De Veengalm" uit Neerkant (gemeente Deurne, N.Br).
We repeteren elke dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in gemeenschapshuis "De Moost".
Gemengd koor De Veengalm staat in de wijde omtrek bekend als een koor dat zowel het zingen als ook de sociale contacten hoog in het vaandel heeft staan. Een concert, reisje, feestavond of fietstocht is elke keer weer een verbroedering. Kortom een gezellig koor waar nieuwe leden zich snel thuisvoelen.
Bestuur

Voorzitter: Jan van Eijk
Vice-voorzitter: Piet Lemmen
Secretaris: Marlien Biemans
Penningmeester: Marlien Biemans
Bestuurslid: Jan Mennen
Bestuurslid: Truus Biemans
Dirigent

Sinds maart 2006 is Marion van Eijk dirigent van gemengdkoor "De Veengalm".
Meer informatie kunt u vinden op www.muziekpalet.nl
Vrienden

De Veengalm heeft een aantal begunstigers, mensen die onze vereniging een warm hart toedragen. Zij besloten tig jaren geleden om ons jaarlijks te steunen door 50 gulden te doneren.
In het jaar 2002 werd de euro ingevoerd. Vanaf die tijd doneerden zij 25 euro. De naam past dus niet meer. Het bestuur heeft besloten om de naam te gaan veranderen in "Vrienden van de Veengalm".
Deze vrienden krijgen bij onze concerten in Neerkant altijd vrij entree; zij worden uitgenodigd voor bepaalde activiteiten b.v. onze afsluitingsavonden van het seizoen. Bent U nog geen Vriend van de Veengalm, en wilt U erbij gaan horen, dan kunt U zich aanmelden via
e-mail: veengalm@outlook.com
of kom even naar onze repetitie-avond.
Voor ons is dinsdag- avond Veengalm-avond !!
Geschiedenis

De Veengalm is opgericht op 23 maart 1923. Het archief van de eerste 20 jaar van De Veengalm is in de oorlogsjaren verloren gegaan. Wel bekend is dat 9 mannen die samen al geruime tijd een zogeheten "dubbel-kwartet" vormden besloten een Mannenkoor op te richten.
Oorlogsellende heeft de Neerkantse mensen de lust om te zingen niet ontnomen. In maart 1946 kwamen de heren van het koor weer bij elkaar. Maar de dames waren van mening dat zij ook konden zingen.
Oktober 1946 is het zo ver en gaat het verder als gemengd koor. Het was het eerste gemengde koor binnen de Gemeente Deurne. Het eerste lgezamenlijke lied was: "Waar de blanke top der duinen".
Jubilea werden trouw gevierd. Heel speciaal was ons 75 jaar bestaan met o.a. een concert van het bekende koor "De Maastrichter Staar".
Het Vaandel

Vanaf de oprichting was de Veengalm in het bezit van een vaandel. Zoals hierboven vermeld is het archief van de Veengalm in de oorlog door brand verwoest. Ook het vaandel was nergens meer te vinden. Groot was dan ook de verrassing toen men in 1991 te horen kreeg dat het oude vaandel van De Veengalm, beschadigd en vol vogelpoep, gevonden was op zolder van een boerderij in Eigenbilzen (BelgiŽ). Hoe het daar terecht gekomen is zal nooit meer te achterhalen zijn. Met het St. Ursula koor uit Eigenbilzen, dat er voor gezorgd heeft dat het vaandel na 50 jaar terug kwam in Neerkant hebben we jarenlang goede contacten onderhouden. De Veengalm heeft het vaandel laten restaureren en het staat bij uitvoeringen trots opgesteld.